Kevin Murphy

Zowel zwarte mannen als vrouwen maken gebruik van barbershops, maar het gebruik van het woord barbier kan ook van toepassing zijn op de mannelijke leden van het andere geslacht. De mannen die gebruik maken van de diensten van een barbershop worden soms “bumers” genoemd en zij zijn professionals die bedreven zijn in het verminken van haar en lichaamshaar.

De geschiedenis van de barbier gaat terug tot de tijd van het Romeinse Rijk. Ook Romeinse mannen en vrouwen maakten in de hele antieke wereld gebruik van de kapperszaak. De kapperszaken in elke stad werden door de Romeinse wet aan de bevolking gereglementeerd. De kapperszaken werden op hun beurt door het stadsbestuur gereglementeerd en de hoofden van de kapperszaken waren verantwoordelijk om de mensen hun drinkwater en gewaden uit de kapperszaak te bezorgen. De kapperszaak was het centrum voor zelfverheerlijking. Mensen kwamen naar de barbershop om hun haar te laten knippen, sommige barbershops hadden zelfs chloor- en wasfaciliteiten.

De zwarte baarden die barbiers droegen waren meestal van dierenhuiden of leer en zij hadden korte baarden die op hun plaats werden gehouden door korte haar “stokjes”. Het gebruik van korte baarden en de leren maskers die de barbiers droegen, was om de kaalheid van mannen te bedekken. Het scheidde de mannen van anderen, het maakte de Romeinse mannen mannelijker en was een belangrijk onderdeel van hun cultuur.

De Amerikaanse Indianen lieten hun kaalscheren op dezelfde manier stylen als de kappers deden. Het doel was om een hoofdhaar te laten lijken op dat van een indiaan. Het kapsel werd tegen lage kosten gedaan en het was heel erg een “hoofddeksel” zoals het werd genoemd. De mannen scheerden hun hoofd tot ze op een indiaan leken.

Tijdens de Franse Revolutie begon men mannen hun kaalgeschoren hoofd te ontnemen, omdat ze door de hardvochtige Trial Nagelmakers werden beroofd van hun kaalheid, omdat kaal zijn symbool stond voor revolutionair zijn. Parijs werd het meest modieuze centrum voor hoofddeksels. Poeder werd gebruikt om het haar op de hoofdhuid dik te laten lijken. Jonge mannen begonnen kaal te worden als symbool van revolutionaire gezindheid.

Toen de korte rokjes en hoge halslijnen in de mode kwamen, begonnen vrouwen zich ook te wenden tot kapsels die zelfs in de 17e eeuw hoog in de mode waren. Ze steilden hun golvende haar en vormden krullen boven op het hoofd. De krullen konden in horizontale of verticale lijnen worden gevormd. Als de krullen in de stijl van een verticale lijn werden gevormd, had de lijn de vorm van een verticaloorn. De horizontale werden gevormd in de stijl van cirkelvormige lijnen.

Aristocraten en artsen hielden van de stijl van lang golvend haar en zij waren degenen die door de Revolutie werden gehuldigd. Wanneer de stylist vuurstenen of vonken op de haarschubben gebruikte, werden beide kanten van het hoofd gelijk gestyled. Het haar boven de nek werd langer en grover door – het proces heetiation.

In de 19e eeuw gingen mannen niet meer naar de barbier om hun haar te laten knippen. Barbiers bleven echter een middel voor mannen om hun haar in model te houden, maar deze keer hadden ze een vergunning en boden ze diensten aan die bestonden uit scheren, haren trekken, plukken en trimmen. Het toermalijn haarijzer en het veiligheidsscheermes kwamen beide in deze periode in gebruik. De stijltang werd uitgevonden door Fahrenheit plat papier, dat gebruikt werd om het haar zowel steil als stijl te maken.

Het gebruik van de toermalijn haartang bleef evolueren, dankzij uitvinders als Brandt. Toermalijn helpt om het gebruik van warmte te maximaliseren en het natuurlijke vocht van het haar vast te houden. Dit zorgde ervoor dat het haar niet zou gaan pluizen of uitdrogen. Sinds de introductie van de tourmaline stijltang heeft de wereld van de haarstyling een tijdperk van Steam stoomtechnologie gekend.

Zelfs met alle veranderingen in de technologie is scheren voor een groot deel van de bevolking nog steeds een onderdeel van het leven. Het is nog steeds even populair als altijd, en het is een van de meest elementaire en belangrijke routines die een man of vrouw moet doormaken. Daarom vinden veel mensen een bezoek aan de kapper een noodzakelijk onderdeel van hun leven.

Lees meer:

Kappersproducten

Good hair day